2. Taraf Denetimi
2. Taraf denetim tamamen tedarikçilere yapılan tetkikler ve denetimlere verilen genel bir addır.
Kuruluşlar, kendi tedarikçilerinin belirli faaliyetlerini ve faaliyet isleyişlerini yerinde incelemek isteyebilir. Bu durum oldukça normaldir. Birçok kurum tedarikçilerine bu gibi tetkikler yaparlar. Kuruluşlar bu gözlemlerde sunu amaçlamaktadırlar; sistem de olan uygulama eksiklerini, yanlış uygulamaları, tedarik uygulamaların da olan farklılıkları düzeltmektedir. Bu düzeltme sistemi için tetkikler sonucunda tespit edilen ve düzeltilmesi istenilen noktaları düzeltici ve yanlışları önleyici bir şekilde rapor ederler. Bu raporla beraber 2.taraf denetim dediğimiz işleyiş gerçeklesir.2.taraf denetiminin işleyişi tamamen bundan ibarettir.
2. Taraf denetimi neden yapılır diye bir düşünceye kapılırsanız cevapları oldukça basittir. Her kuruluş ürünlerini yada hizmetlerini tedarik ettiği tedarikçisine 2.taraf denetimi uygulamalıdır. Bu DENETLELAB olarak tamamen bizim tavsiye ettiğimiz bir uygulamadır. Bizimle çalışan firmalarımız içinde sıklıkla yapılmakta olan bir tetkik sistemidir.
2. Taraf denetimi sonucunda firma tedarikçisini daha iyi tanımaya bağlar, aralarında ki güven bağı için bile bu gereklidir.
Tedarikçi ile anlaşma sürecinde mutlaka tedarikçi hakkında edinilen bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgilerin doğrulanması için 2.taraf denetim gereklidir.2.taraf denetim sonucunda edinilen bilgilerin doğru olup olmadığı yerinde tespit edilir.
Tedarikçinin tedarik süreciyle ilgili gözden kaçırmış olabileceği eksiklikler ya da daha iyi olabilecek yönetimler için DÖF açılır ve bu sayede tedarikçi kendi eksiklerinin farkına varır. Tedarikçinin kendi eksiklerini gidermesi için belirli bir süre belirlenir ve tedarikçi bu süre içerisinde eksiklerini giderir. Tedarikçinin daha doğru bir is işleyişi içerisinde tedarik ettiği ürün ve hizmeti tedarik etme süresinde daha doğru bir isleyiş ile tedarik etmeye devam eder.
Yerinde yapılan tespitler ile tedarikçiye iyileştirme önerileri sunularak, tedarikçinin süreçlerini geliştirmesi, iyileştirmesi sağlanır ve doğru orantılı olarak kuruluşa daha iyi şartlarda ürün/hizmet sunar.
Belirli aralıklarla yapılan bu tetkikler sayesinde tedarikçinin daha düzenli bir proje yönetimi ile islerini götürmesi sağlanır ve is aksayışı bu tetkikler sayesinde en minimum seviyeye indirilir, her iki taraf içinde yarar sağlanır.